Proje, tüm proje yönetimi profesyonellerinin bildiği gibi belirli bir zaman dilimi içerisinde, belirli kaynaklarla yapılan eşsiz bir ürün ya da girişim olarak tanımlanmaktadır.
Proje deyince çoğumuzun aklına şirketlerde yaptığımız projeler gelmektedir. Yazılım projeleri, inşaat projeleri, son dönemde çok gündemde olan dijitalleşme projeleri vs gibi.
Projelerle ilgili bakış açımızı biraz genişlettiğimizde, en güzel projelerin sanat projeleri olduğunu görebiliriz. Bu projelerin hepsi, hepimizi duygusal olarak etkileyen birbirinden eşsiz eserler.
Gelelim Proje Yönetimi ve Sinema ilişkisine…
Proje Yönetimi konusunda yıllar içerisinde hepimiz çok farklı eğitimler aldık. Almış olduğumuz eğitimler genel olarak teorik kısmı çok yoğun eğitimler. Son zamanlarda iş hayatında Y jenerasyonunun daha aktif hale gelmesi ve Proje Yöneticisi olmaya başlamalarıyla beraber eğitim içeriklerinin de bu jenerasyona göre güncellenmesi gerekiyor. Özellikle görsel malzemelerin kullanılması eğitimi çok keyifli ve etkili hale getiriyor.
Yaklaşık 2 yıldır Volkswagen Doğuş Finansman A.Ş.’de İç Eğitmen olarak Proje Yönetimi eğitimi verdiğim gibi, PMI Türkiye bünyesinde de Certified Associate in Project Management (CAPM)® eğitimi vermeye başladım. Proje Yönetimi eğitimi içeriğini zenginleştirmek için sinemadan yararlanıyorum.
Öncelikle yaptığım kişisel sinema tarihçemi oluşturmak. Uzun yıllardır izlediğim tüm filmleri www.imdb.com’da izleme listeleme ekliyorum ve filmleri puanlıyorum. Herhangi bir eğitim ya da sunum içeriği hazırlamam gerektiğinde ise izleme listemi imdb’den excele aktarıp sunumdaki konularla eşleştiriyorum ve filmlerdeki ilgili sahneleri kesip biçiyorum…
Örnek Filmlerle Proje Yönetimi Eğitimi…
Kapsam Yönetimi
Hepimizin bildiği gibi projelerin başarısızlıklarının en büyük sebebi kapsam kaymasıdır. Proje ile ilgili tüm paydaşların projenin en başında bir araya gelmesi, kapsamın ve başarı faktörlerinin belirlenmesinde en önemli etkenlerden biridir. Devrim Arabaları filminin son sahnesinde, kapsamın eksik tanımlanmasıyla ilgili bir şok yaşıyoruz. Birbirinden yetenekli ve zeki Türk mühendisler, Türkiye’nin ilk otomobili olan Devrim’i üretip, Reis-i Cumhur’un huzuruna getirirler. Fakat projenin kapsamı sadece arabanın makama getirilmesi değil, Reis-i Cumhur’un Devrim ile hipodroma götürülmesidir. Maalesef arabada hipodroma gidebilecek kadar benzin yoktur…
İletişim Yönetimi:
Proje Yöneticisinin eforunu en çok kullandığı alan iletişimdir. Özellikle proje ekiplerinde taraf sayısı arttıkça, iletişim kanalı sayısı da artmaktadır. Hangi durumlar altında hangi iletişim kanallarının kullanılması gerektiği, hangi periyotlarla raporlama yapılacağı, iletişim engellerinin nasıl aşılacağı projenin başında belirlenmelidir. İletişim konusundaki en büyük hatalardan birisi, varsayım yapmaktır.
“He’s just not that into you” filminin açılış sahnesindeki kadınların yapmış olduğu varsayımlar izlenmeye değer…
Ekip Yönetimi:
Ekip yönetimindeki en önemli şeylerden biri, birbirinden farklı özellikteki bireyleri bir araya getirmek ve hepsinin iyi taraflarıyla bir sinerji yaratmak. Spartacus dizindeki Spartacus ve Crixus çok yetenekli gladyatörler olmalarına rağmen, rakipleri Theokoles karşısında tek başına başarılı olmaları imkânsızdı. Birbirine rakip olan bu iki gladyatörün egolarından vazgeçip, bir olup Theokoles’i yenmeleri paha biçilmezdi.
Risk Yönetimi
Projelerde riskleri belirledikten ve risk analizi yaptıktan sonraki aşama, risklere karşı uygulayacağınız yöntemlerdir. Bazen riski azaltmaya çalışırken, bazen de kabul etmeyi tercih edebiliriz. Benim için Risk Kabullenme konusunda en iyi örneklerden bir tanesi Boyhood filmi.
Boyhood filminde Mason’ın 6 yaşından 18 yaşına kadar olan hayatını izliyoruz. Filmin en çarpıcı yanı gerçek zamanlı olarak, yani karakterler yaşlandıkça çekilmesidir. Yönetmenin en büyük aldığı risk ise, tüm oyuncuların hayatta kalacakları varsayımıdır.
Proje Kapanışı
Ve tabii ki kutlamak, emek veren herkese teşekkür etmek. Uzun zamandır birçok projede çalıştığım için, teşekkür etmenin kıymetini iyi biliyorum. Zaman zaman ailenizden, özel hayatınızdan fedakârlık edip gece yarılarına kadar çalışıp, projeleri hayata geçirdikten sonra teşekkür almamak kalp kırıyor…
Bir insanlık erdemi olarak teşekkür etmeyi bilmek gerekiyor.
Güzel bir kutlama görmek için Apollo 13’ü izleyebilirsiniz.
Merve Tan Şenoğul